nlenpl
nlenpl

Verantwoord goed

Een mooi product

De basis voor een “mooi product” zit in het teeltproces. Met meer dan 30 jaar ervaring verstaat Voet Champignons het vak om smaakvolle champignons te telen.

Vervolgens is het van belang dat de champignon op het juiste moment met grote zorgvuldigheid geplukt word. Op deze kwekerij werken ze met hydraulische lorries. Deze gaan automatisch van voor naar achteren en van boven naar beneden. Hierdoor kunnen de medewerkers de bedden wel vijf keer per dag plukken. Omdat de champignon erg snel groeit kan zo exact de juiste maat geplukt worden.

Naast de fysieke kenmerken verdient de champignon pas echt het predicaat “mooi product” als de champignon ook op een maatschappelijk verantwoorde wijze geproduceerd is. Op dit bedrijf wordt erg veel aandacht geschonken aan het milieu en de medewerkers en kan men dus terecht spreken van een “mooi product”. 

Vakmanschap

Champignons telen vraagt om een specifieke voedingsbodem en precies afgestemde klimaat- en luchtcondities. Dat luistert nauw. Met de juiste klimatologische omstandigheden worden de seizoenen van de natuur nagebootst. Zo wordt eerst de groei van de myceliumdraden op gang gebracht. Hierna de vorming van de vruchtlichamen (knopvorming) en als laatste de groei van de vruchtlichamen (de champignons). Met een paar graden kouder of warmer wordt direct een ander resultaat bereikt.

Voet Champignons heeft meerdere teeltbegeleiders die drie maal per dag de teeltruimten observeren. Aan de hand van deze bevindingen worden de klimatologische omstandigheden per teeltruimte aangepast. Dankzij deze precisie is het bedrijf in staat om mooie smaakvolle champignons te kweken.

Voedselveiligheid

Voet Champignons heeft kwaliteit hoog in het vaandel. Met een goed kwaliteitsborgsysteem wordt de kwaliteit en voedselveiligheid van de champignons gewaarborgd. Het bedrijf voldoet aan alle standaarden die door GLOBAL G.A.P. zijn opgesteld. 

 

Houdbaarheid

Champignons zijn erg kwetsbaar. Ze verkleuren snel bij aanraking of beschadiging. Bij Voet Champignons worden de champignons met de grootste zorgvuldigheid geplukt zodat er zo min mogelijk verkleuringen ontstaan.

De champignon groeit na de oogst door. Op deze kwekerij worden bij het plukken de champignons direct in de bakjes gelegd en vervoerd naar de koeling. Met een snelkoeler worden de champignons binnen een half uur teruggekoeld tot 2 °C. Door deze koelmethode wordt het groeiproces tot stilstand gebracht en blijven de champignons langer houdbaar.

Milieubewust

Op het bedrijf wordt veel aandacht besteed aan het milieu. Via een grondbuizenventilatiesysteem en een natuurvijver wordt de lucht in de zomer voorgekoeld en in de winter voorverwarmd.

Een warmtewisselaar zorgt dat de warmte die vrijkomt bij het koelen weer wordt gebruikt voor het verwarmen van de teeltruimten. Hierdoor wordt 50% van het gasverbruik bespaard.

Logistiek

De champignonteelt gaat via een cyclus. Per cyclus zijn er twee oogstweken. In de eerste oogstweek worden vooral reuzen en middelgrote champignons geoogst. Bij de tweede oogstweek worden met name de kleinere champignons geoogst.

Voet champignons heeft 44 teeltruimtes. Door deze omvang kan er van maandag t/m zaterdag een nieuwe teeltcyclus opgestart worden. Zo ontstaat er een mooie verdeling van de champignons. Het bedrijf kan zo zeven dagen per week alle sorteringen in ruime hoeveelheid aanleveren.

Fair Produce keurmerk

Als geen ander beseft Voet Champignons dat er alleen topkwaliteit geleverd kan worden door een goede samenwerking met de personeelsleden. Er wordt dan ook alles aan gedaan om het de medewerkers naar de zin te maken. Zo zijn de medewerkers rechtstreeks in dienst en worden zij verloont volgens de Nederlandse wet- en regelgeving. Ook zijn prachtige woonruimten voor de personeelsleden aanwezig.

Door het sociale beleid en de goede arbeidsomstandigheden heeft het bedrijf het Fair Produce certificaat behaald.

Goede huisvesting

Voor de werknemers heeft Voet Champignons prachtige huisvesting. We hebben dan ook een SNF-certificaat voor onze huisvestingen. Hiermee voldoen we aan de norm voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Maar Voet Champignons gaat verder dan dat. We willen oprecht dat onze medewerkers het naar hun zin hebben.  Zo is er bijvoorbeeld ook een fitnessruimte voor de medewerkers.

Innovatief

De tijd staat nooit stil bij Voet Champignons. Er wordt altijd weer nagedacht over de toekomst. 
Vragen die wij onszelf stellen zijn o.a.:

Hoe houden we ons bedrijf economisch gezond?
Hoe kunnen we positief omgaan met het milieu?
Op welke wijze kunnen we een goede relatie opbouwen met de werknemers?
Wat zijn de behoeftes uit de markt?

Op het bedrijf worden regelmatig investeringen gedaan om invulling te geven aan toekomstige ontwikkelingen. Zo is er recent een verpakkingshal aangebouwd, waar champignons verpakt kunnen worden.